Logo
European Vegetarian and Animal News Alliance (EVANA)
Select language:
en de fr pt es
it nl ro sl sq sv



Join us on
facebook logo
Facebook!





RSS all lang.

Donation to EVANA.

Austria/Martin Balluch: Mesajul meu catre miscarea internationala pentru drepturile animalelor

Luni, 9 Iunie 2008

Miercuri, 21 mai, viata mea avea sa se schimbe drastic. Pregatisem o noua campanie de schimbare a constitutiei pentru animale, care ar fi trebuit sa fie supusa la vot in Parlament la inceputul lui Iulie. Campania avea sa fie lansata chiar a doua zi. Pentru aceasta campanie am reusit sa unificam aproape toata miscarea din Austria pentru a actiona impreuna. Multi dintre voi, cei care ma cunosc, ar fi asteptat, acesta fiind unul din scopurile mele principale, sa unesc miscarea pentru a avea mai multa forta.

Dar aceasta campanie nu a fost sa fie. La primele ore ale diminetii de miercuri, politia a lansat cel mai violent atac din istoria Austriei impotriva miscarii de justitie sociala si impotriva ONG-urilor. Sute de politisti inarmati au spart usile a 21 de case, a 6 birouri apartinand ONG-urilor si magaziei noastre cu materiale pentru demonstratii. 25 de persoane au fost arestate si interogate de politie. 10 persoane sunt sub arest preventiv de atunci, eu fiind una din ele.

Ca sa ma "prinda", politia nu numai ca a intrat cu forta in casa mea, dar a intrat si in casele celor doi frati ai mei si in casa prietenei mele.

Politistii mascati s-au napustit prin usa daramata si au fugit inarmati catre paturile noastre. Si-au indreptate armele catre capul meu si m-a scos dezbracat din pat. Fratele meu a fost pus la perete cu pistolul la gat.

Una din cele 10 persoane pe care politia intentiona sa o aresteze nu era acasa. Asa ca l-au sunat, si ghici ce? Increzator, s-a dus la sectia de politie nesuspectand ceva rau. Pana astazi, 19 zile mai tarziu, inca mai sta mizerabil intr-o celula, fara sa stie de ce. Intamplator, el este directorul de campanii al bine-cunoscutului grup pentru protectia animalelor "Four Paws" (n.r. - Vier Pfoten), care are filiale in 6 tari.

Dupa ce am fost arestati de politie, au perchezitionat toate casele noastre, incluzand pe cele ale fratilor mei, care nu sunt implicati in miscarea pentru drepturile animalelor. Politia a confiscat in principal calculatoarele, dar si brosuri, carti, materiale video si telefoane mobile.

Ar fi de inteles sa credeti ca aceasta desfasurare masiva de forte a politiei a fost reactia statului la o activitate criminala pe o scara larga. In schimb, realitatea este ca activitatea ALF (n.r. - Animal Liberation Front) in Austria este mult mai scazuta decat in orice alte tari cu miscari puternice pentru drepturile animalelor.

Ar fi, de asemnea, de inteles sa credeti ca politia ar fi avut informatii ca atacuri periculoase ale ALF sunt pe cale de a fi infaptuite sau ca ar putea descoperi bombe artizanale sau materiale teroriste. Dar, din nou, nu ati putea gresi mai mult. Ei nu au avut nici o astfel de informatie si nici macar nu au cautat astfel de materiale. Au fost interesati doar de calculatoare, carti si materiale video, adica de lucruri care spun ceva despre atitudinea celor arestati. Despre aceasta este acest caz: despre punctul de vedere al oamenilor, nu despre vreun delict specific.

Daca politia ar fi avut orice fel de dovada impotriva celor arestati cu privire la crimele presupuse de a fi comise ar fi facut public acest lucru pana acum. Dar ordinele de arest spun cu totul alceva. Cu totii am fost arestati pentru "formarea unei largi structuri criminale, ierarhizata asemenea unei companii". Si TOATE DELICTELE legate de drepturile animalelor care au avut loc vreodata pe teritoriul Austriei au fost atribuite aceste organizatii, presupus criminale, ALF. Suna a fi o gluma, dar din nefericire nu este. Absolut fiecare delict legat de depturile animalelor care a fost facut vreodata, fiecare incuietoare lipita, fiecare cauciuc intepat, fiecare fereastra sparta si asa mai departe, dar de asemena, credeti sau nu, fiecare altercatie, fiecare demonstratie la domiciliu, fiecare investigatie sub acoperire, fara vreun aspect penal, pe orice tema posibila de la vivisectie la blana, ferme industriale, circuri si altele sunt presupuse de a fi comise de catre organizatia noastra criminala.

Te-ai astepta ca daca politia si procuratura te suspecteaza de astfel de delicte monstruase, te vor interga dupa arestare. Gresit din nou. De cand am fost arestat, nu mi-a fost pusa nicio intrebare legata de caz. Avocatul meu a cerut sa vada dovezile in baza carora am fost arestat si pana acum ne-a fost aratat un dosar de aproximativ 2500 de pagini. Si in toate acele pagini au fost analizate judiciar delicte legate de drepturile animalelor, din ultimii 2 ani, pana si un lant de bicicleta care era pus pe o usa a fost analizat de urme de ADN. Si in toate aceste pagini nu s-a gasit nicio dovada care sa ii incrimineze pe vreunul din cei 10 arestati. De asemenea, politia ne-a ascultat telefoanele, eram tinuti sub supraveghere, camere video filmau usile noastre de la intrare, au infiltrat oameni printre noi si ni se citeau toate e-mail-urile. Timp de 2 ani! Si cu toate acestea, nu au gasit vreo dovada. Asa ca au demarat aceasta uriasa actiune politieneasca in disperarea de a gasi orice fel de dovezi incriminatorii, chiar si evaziune fiscala.

Arestarea mea a fost "justificata" in felul urmator. Exista niste activitati ilegale, relativ marunte, legate de miscarea pentru drepturile animalelor. Deci trebuie sa existe o organizatie mare, ierarhizata si condusa asemenea unei companii, care este responsabila pentru aceste activitati. Mai departe, din moment ce eu am fost membru activ in aceasta miscare de zeci de ani, am contacte internationale si am influenta in miscare si am condus multe campanii, trebuie sa fiu liderul acestei organizatii. Punct. Atat. Acestea sunt dovezile. Va vine sa credeti? Mie nu, dar din ce vad, aceasta pare sa fie realitatea.

Cum este posibil sa fiu arestat pe baza unor suspiciuni atat de ridicole? Buna intrebare. De 2 saptamani nu mi s-a dat niciun motiv pt care sunt arestat. Dupa aceea am putea vedea 'probele' si am aparut in fata unui judecator, vinerea trecuta pe 6 iunie. Procurorul a citit toata lista de actiuni ilegale si legale din ultimii 11 ani, lucru care a luat ceva timp. Apoi a spus ca sunt suspectat de conducerea unei organizatii criminale reposabila pentru toate acele delicte. Apoi avocatul meu a spus ca nu exista nicio dovada. Am vrut sa dau o declaratie, dar judecatorul nu mi-a permis. Mi-a dat doar un verdict deja pregatit, care spunea ca trebuie sa raman in arest preventiv pentru inca 4 saptamani, dupa care imi va reconsidera cazul. Acelasi lucru a facut cu toti cei 10 arestati, inclusiv cu directorul de campanii de la Four Paws International.

Deci, ce se ascunde in spatele la toate acestea? Cred ca este cel mai fundamental atac la adresa miscarilor pentru drepturile animalelor din istoria miscarii noastre din intreaga lume. Lasati-ma sa explic. Acum 11 ani, am inceput un nou tip de campanii in Austria. Am combinat tactici clasice de campanii grass-roots, cu campanii de constientizare publica si acte de nesupunere civica pentru a obtine reforme legale. Si intr-adevar am avut succes. Mai intai, am reusit interzicerea fermelor unde se cresteau animale pentru blanuri, pe urma interzicerea animalelor salbatice in circuri, apoi interzicerea bateriilor in fermele de gaini, apoi vivisectia primatelor si fermele de iepuri unde acestia erau tinuti in custi. Aceste succese au cauzat multa ingrijorare unor grupuri foarte puternice ale societatii. Dupa ce am obtinut in 2004 interzicerea bateriilor pentru gaini, am inceput sa simtim o crescanda miscare de represiune din partea politiei. Departamentul de politie anti-tero a inceput sa ne urmareasca si sa ne calomnieze prin transmiterea unor declaratii in care relatau cum eram noi suspecti de activitati ilegale. De asemenea, politia ne-a restrictionat si mai mult dreptul de a protesta. Apoi ministrul de interne ne-a numit in mod public grup violent. Am incercat sa-l dam in judecata, dar s-a dovedit a avea imunitate datorita functiei pe care o detine. Cu toate astea a admis in parlament ca acuzatiile sale au fost bazate pe presupuneri gresite. L-am numit in mod public mincinos, dar nu a reactionat la aceasta acuzatie.

Sau cel putin asa am crezut noi. Cam in acelasi timp, o echipa a fortelor specale de politie a fost formata si a inceput o operatiune majora de supraveghere a noastra, adica a mai multe grupuri pentru drepturile animalelor, ONG-uri, dar si persoane fizice. Continuarea o stiti deja.

Din moment ce, dupa ani de supraveghere intensiva, politia nu a putut gasi vreo dovada a vreunui act ilegal, au trebuit sa inventeze o suspiciune a unui delict care nu are nevoie de dovezi concrete. Pentru asta au folosit o lege recent introdusa impotriva grupurilor teroriste si mafiei. Legea stipuleaza ca este ilegala constituirea unui organizatii mari (adica mai mare de 10 persoane), care sa fie organizata ierarhic si sa functioneze similar unei companii si care urmareste sa influenteze politica sau economia cu un anumit scop, comitand cel putin ocazional acte ilegale pentru a-si indeplini obiectivele. Din moment ce noi ducem campanii pentru a influenta politica si economia si din moment ce exista un oarecare nivel de activitati ilegale legate de miscarea pentru drepturile animalelor, chiar daca nu pot fi legate de noi si nu sunt atat de grave, procuratura foloseste aceasta incadrare legala pentru prima data in istorie impotriva unui ONG. Si nu uitam ca unele dintre aceste "crime" enumerate de procuratura includ impartirea de pliante si afise, altercatiile, blocadele si investigatiile sub acoperire in ferme industriale. Aceasta este o evolutie ingrijoratoare. Politia foloseste o lege anti-terorista impotriva campaniilor politice legitime si legale. Amnesty International si-a exprimat ingrijorarea. Un parlamentar al Partidului Verzilor m-a vizitat in inchisoare si am aflat ca acestia au interpelat ministrul de interne in parlament. A refuzat sa comenteze. In schimb, procuratura a declarat presei ca suntem suspectati de a fi comis incendieri si "atacuri cu gaze", cu intentia de a ne discredita.

Acesta este un proces politic, un atac la scara mare impotriva campaniilor legale si legitime ce promoveaza reforme legale. Va rugam protestati impotriva acestor criminali, care sunt in spatele acestui atac impotriva noastra si care probabil sunt undeva sus in guvern.

Sprijin acest protest pe cat de mult pot. Imediat dupa arestare am intrat in greva foamei. Cu exceptia zilei cand am participat la proces, pentru a putea sa asist, nu am mancat nimic. Sunt in a nouasprezecea zi astazi. Am fost la spitalul inchisorii in ultima saptamana, nu mai vad bine si mi-am pierdut deja cunostiinta o data. Mi s-a spus ca in curand voi fi hranit cu forta.

Am nevoie de ajutorul vostru. Ma bazez pe voi. Multumesc pentru tot sprijnul pe care ni l-ati acordat deja. Va rog sa credeti ca nu exista nici macar o singura dovada de comitere a unei activitati ilegale impotriva mea. Nu exista nici una acum, si nici nu va exista.

Dr. Martin Balluch
Association Against Animal Factories
Din spitalul inchisorii din Vienna, Austria


Source: Association Against Animal Factories
Author: VGT

Link: WikiLeaks: Austrian Atrocities II
Link: WikiLeaks: Austrian Atrocities III
Link: WikiLeaks: War and Wave of Repression against Austrian Professionals and Activists / New 'Guantanamo Bay' in Vienna

Date: 2008-06-17