Logo
European Vegetarian and Animal News Alliance (EVANA)
Select language:
en de fr pt es
it nl ro sl sq sv



Join us on
facebook logo
Facebook!





RSS all lang.

Donation to EVANA.

Consumul de carne, act de violenta?

de Renato Pichler, presedintele Uniunii Elvetiene pentru Vegetarianism

29 Octombrie 2009

Violenta impotriva animalelor este atat de comuna in zilele noastre incat este chiar subventionata de stat. Aproape nimeni nu crede ca un abator e un loc pasnic. Dar tot aproape nimeni nu crede ca violenta impotriva animalelor asa-zise "folositoare din punct de vedere economic" ar putea contribui la cresterea nivelului de violenta intre oameni.

Aruncand o privire la procesele din abatoare ne dam seama ca nu poate exista productie de carne fara violenta. Creaturi care simt durere sunt ucise la ordinea zilei. Cei mai multi oameni neaga acest lucru sau prefera sa ramana ignoranti ("nu-i chiar asa de rau" / "nu putem face nimic"/ "ucidem, ca sa putem sa traim" etc).

"Productia carnii" ca un caz exceptional

Productia carnii detine un loc privilegiat in societate, in ciuda violentei evidente indreptate asupra animalelor. Este singura forma legala de violenta care are ca rezultat moartea (1). Acest fapt nu este numai acceptat social, ba chiar si promovat (subventii acordate vanzarii de carne si suportul financiar acordat de societate prin vanzarea-cumpararea carnii). Violenta si moartea sunt catalogate drept "inevitabile", intocmai ca moartea oamenilor in timp de razboi.

"Suferinta" pe care ar simti-o oamenii daca s-ar renunta la violenta impotriva animalelor ar fi, chipurile, mai mare decat suferinta animalelor sacrificate.

Ce spun expertii

Interesant este si faptul ca psihologii aduc in mod repetat in discutie influenta jocurilor violente pe calculator asupra copiilor – aceasta i-ar putea face mai rai, mai cruzi. Desi uciderile din astfel de jocuri sunt doar fictiune (oricat de realistic ar fi jocul) – spre deosebire de uciderilea de animale care chiar sunt reale – violenta impotriva animalelor este foarte rar integrata in combaterea cruzimii. Totusi, cel putin expertii care au zilnic de-a face cu violenta umana, observa o legatura directa intre violenta impotriva animalelor si violenta impotriva oamenilor(2).

In Florida exista o unitate politieneasca(3) care se ocupa exclusiv de violenta impotriva animalelor si o trateaza la fel de aspru ca si violenta impotriva oamenilor. Motivul: cercetarile FBI au relevat ca exista o similitudine intre aproape toti criminalii in serie: erau violenti cu animalele (de obicei inca din copilarie). Odata stabilita o baza pentru violenta, le e greu sa se limiteze doar la anumite forme de viata, sau doar la anumite situatii. Este cazul celor care tortureaza animale, si mai apoi oameni; ca si soldatii care au fost antrenati sa ucida, iar apoi trebuie sa se intoarca la viata civila. Bineinteles ca nu toti soldatii care au fost nevoiti sa ucida oameni in razboi devin criminali in viata civila, dar psihologic sunt fortati sa poarte o povara imensa (rata de sinucidere im cazul fostilor soldati care au participat in razboaie este foarte mare: isi indreapta violenta asupra lor insisi).

Concluzii

Violenta in orice forma trebuie evitata, deoarece e dificil sa o toleram doar in anumite situatii si in acelasi timp sa o condamnam in alte situatii. Exista un motiv intemeiat pentru care luptatorii pentru pace Mahatma Gandhi, Albert Schweitzer, Albert Einstein etc. refuzau sa manance carne, si anume evitarea violentei associate productiei carnii. Daca ne opunem violentei, nu avem cum sa-i sustinem pe cei care o practica (de exemplu macelarii). Iubitorii de pace nu pot sa condamne violenta impotriva oamenilor si sa "se faca ca ploua" cand e vorba de violenta impotriva animalelor.
________________________________________
"Luam in serios orice forma de violenta. Credem ca violenta impotriva oamenilor e pasul care urmeaza dupa violenta impotriva animalelor. ... Animalele pot reprezenta victime umane. Durerea si suferinta pot fi citite pe fetele lor, sangereaza si mor. Pot fi procurate si controlate mai usor, si pedepsele pentru actele de cruzime impotriva lor sunt mai putin severe."
Alan Brantley, Agent FBI Supervizor in Cartierul General National de Analiza al Crimelor Violente (4)
________________________________________


"Toti cei care privesc organismele vii ca neavand nicio valoare, risca sa ajunga la concluzia ca nici viata umana nu are nicio valoare." Dr. Albert Schweitzer

Lege elvetiana pentru protectia animalelor: "Se interzice cauzarea nejustificata de durere, suferinta sau frica ori purtarea inadecvata cu un animal. Abuzul, neglijarea sau exploatarea exagerata a animalelor sunt interzise."
Satisfacerea poftei umane este privita in mod oficial ca fiind necesara si poate justifica faptul ca animalele sunt inchise, ingrasate si ucise.


Acest articol este un fragment revizuit din articolul mai larg, nepublicat inca, denumit "Pacifism" de Renato Pichler.

1. Vanatoarea este un caz special, care era practicat in vechime pentru a face rost de carne.
2. Raportul Justitiei Juvenile: "Abuzul animalelor si violenta in randul tinerilor" (engleza), Septembrie 2001, Oficiul pentru Justitia Juvenila si Prevenirea Delincventei din cadrul Departamentului pentru Justitie al SUA.
3. Vegi info. 1999/3: Ofiterii de politie in serviciul animalelor (germana).
4. Citat in: Abuzul de animale si abuzul de oameni: Modele in Criminalistica (versiune germana)


Traducere: Ion Diaconu


Source: Ist Fleischessen gewalttätig? (versiunea originala in lb. germana)
Author: SVV

Link: Abuzul uman – Cruzimea fata de animale
Link: Swiss Union for Vegetarianism

Date: 2009-10-31

Share

Filter: 
1-13
2020-01-25
2014-01-22
Veganer Döner in Winterthur
Hier gibt es alles, was Veganer und Umsteiger begehren: vom Vegan-Döner bis zu Yams-Riesengarnelen und bunter Seife im Tortenformat.
2014-01-20
Restaurant Abyssinia
Le restaurant a ouvert il y a peu et offre des plats végétaliens à la carte.
2014-01-20
Le restaurant a ouvert il y a peu et offre des plats végétaliens à la carte.
2013-12-16
Étoiles à la cannelle
Gourmandise de fêtes 100% végétalien.
2013-12-16
Noël végétarien
Pensez aux animaux lors de la fête de l’amour
2013-12-16
Dr Laurence Froidevaux
2013-12-12
Schoggimousse
Zum Fest der Liebe auch an Tiere denken
2013-12-07
2013-12-04
Giftstoffe in tierischen Produkten
Das Bundesamt für Gesundheit (BAG) hat einen neuen Bericht zu den Schadstoffen in Lebensmitteln veröffentlicht.
2013-12-04
Telomere sind Enden der DNA, welche die Chromosomen in den Zellen schützen. Sie verkürzen sich im Laufe des Alters kontinuierlich. Man kann an ihrer Länge das Alter (oder Krankheitsanfälligkeit) ables
2013-12-04
Al Gore
Der Klimaaktivist, der mit seinem Dokumentarfilm "An Inconvenient Truth" über die Folgen des Klimawandels aufmerksam machte, sorgt erneut für Schlagzeilen
2013-10-30
Crème courge - marrons
Cadeaux maison de la cuisine automnale
1-13

For correspondents:
Username:

Password: