Logo
European Vegetarian and Animal News Alliance (EVANA)
Select language:
en de fr pt es
it nl ro sl sq sv



Join us on
facebook logo
Facebook!





RSS all lang.

Donation to EVANA.

Brigitte Bardot: De lancering van een “Europese Vegetarische Dag” zou een sterk signaal zijn

Open Brief aan President Barroso

Mr. José Manuel Barroso
President of the European Commission
Rue de la Loi 200
B - 1049 Brussels


November 2009


Meneer President,

Binnen enkele weken heeft de klimaattop in Kopenhagen plaats. Ik wil aldus aandacht vestigen op de noodzaak van het onderzoek van de veeteelt, waarvan de milieubelasting uitermate alarmerend is.

Zoals u reeds weet, verklaart de FAO van de Verenigde Naties in hun rapport “Veeteelt een belangrijke bedreiging voor het milieu” dat de veeteeltsector meer broeikasgassen uitstoot dan deze geproduceerd door alle middelen van transport gecombineerd.

Bovendien maakte de Wereldbank bekend dat sinds 1970, 90% van de ontbossing van het Amazone Woud gerelateerd is aan de behoeften van de vleesindustrie. Dit verergert de effecten van de opwarming van de aarde, wat ons vandaag ten zeerste verontrust.

Daarenboven is de veeteeltsector verantwoordelijk voor 37% van alle methaan, welke haar oorsprong vindt in menselijke activiteiten. Dit beïnvloedt de opwarming van de aarde 23 keer meer dan CO2. Methaan wordt voornamelijk geproduceerd door het verteringsysteem van herkauwers. De veeteeltsector is verantwoordelijk ook voor 64% van de ammonia, wat bijdraagt tot zure regen.

De veeïndustrie degradeert tevens de grond en brengt natuurlijke waterreserves in gevaar: Gezien de productie van slechts 1 kilo rundvlees 323 m² weideland vereisen, 7 tot 16 kilo granen of soja en tot 15.500 liter water!

Zodoende heeft de veeteeltsector een directe invloed op de opwarming van de aarde, de vervuiling van de grond en waterbronnen. Er is een vreselijke verspilling aangezien één derde van de wereldwijde graanoogst gebruikt wordt voor vleesproductie.

Als de “ontwikkelde” landen hun vleesverbruik verminderen, zou het mogelijk zijn om wereldhonger aanzienlijk te verbeteren. Jaarlijks komen hierdoor zes miljoen kinderen om.

Meneer de President, in het aanzien van deze onmiskenbare en soms alarmerende feiten, is het onze gezamenlijke taak om op elk front te handelen, met inbegrip de vegetarische levensstijl promoten.

De lancering van een “Europese Vegetarische Dag” zou een sterk signaal zijn. De reeds bestaande “Wereld Vegetarische Dag” op 1 oktober mist spijtig genoeg een officiële erkenning in Europa. Daarom zou het uiterst positief zijn om deze speciale gebeurtenis te promoten in de gemeenschappen van alle EU lidstaten en het initiatief te bekrachtigen met een informatieve campagne over het impact van de veeteelt op het milieu.


Vegetarisme is een initiatief van verantwoordelijke burgers. Het verbieden van vleesproductie is tevens de beste manier tegen de onmenselijkheid en wreedheid op de veeteeltbedrijven, gedurende transport en tijdens het slachten van miljarden dieren, die elk jaar opgeofferd en gegeten worden.

Meneer de President, dank u om rekening te houden met onze bezorgdheid en dit te bespreken gedurende de volgende klimaattop.

Met oprechte groeten,

Brigitte Bardot
President Fondation Brigitte Bardot
28 rue Vineuse
75116 Paris

------------------------------

Handtekeningen van organisaties


Source: Fondation Brigitte Bardot
Author: Fondation Brigitte Bardot

Link: Brigitte Bardot pleit voor Europese veggiedag

Date: 2009-11-10