Logo
European Vegetarian and Animal News Alliance (EVANA)
Select language:
en de fr pt es
it nl ro sl sq sv



Join us on
facebook logo
Facebook!





RSS all lang.

Donation to EVANA.

Comunicat de presa: AUSTRIA VIOLEAZA DREPTURILE OMULUI

Organizatii non-guvernamentale isi exprima ingrijorarea asupra a ceea ce poate fi un caz de represiune din partea statului impotriva activismului social.

25 Iunie 2008

Pe 21 mai 2008 la ora 6 dimineata, politisti bine inarmati dintr-o unitate de elita au luat cu asalt 21 de case si birouri ale unui numar de organizatii non-guvernamentale din Austria. Intrand fortat, politistii mascati au inconjurat civilii inspaimantati care stateau in paturile lor sub amenintarea armelor. Zece oameni au fost arestati si au fost tinuti sub arest preventiv din acea zi, fara sa li se aduca vreo acuzatie specifica. In ciuda declaratiei ministrului austriac de interne ca "Masurile luate de politie (...) nu au in nici un caz indreptate impotriva protectiei animalelor sau a organizatiilor de protectie a animalelor", ridicarea calculatoarelor, documentelor si a altor bunuri a paralizat efectiv unele dintre organizatiile implicate.

Cei care au cerut mass-mediei sa acorde importanta acestui caz au atras atentia ca Amnesty International si Partidul Verzilor din Austria au reactionat dur, punand la indoiala metodele politiei si tratamentul aplicat celor retinuti, in special absenta unor probe incriminatoare care sa justifice "suspiciunile puternice" sau "temeiul arestarii". Relatarile celor retinuti sunt alarmante: a se vedea, de exemplu, apelul trimis de Martin Balluch pe 9 iunie.

In ultimii ani, reforme cruciale privind legislatia pentru protectia animalelor au fost infaptuite in Austria, incluzand si interzicerea fermelor de blana, custilor-baterie pentru gaini sau folosirea animalelor salbatice in circuri.

Ar trebui ca acei care au realizate progrese si care sunt un exemplu pentru restul lumii sa fie acuzati de toate cazurile nerezolvate de distrugere de proprietate din Austria din ultimii 11 ani?

"Toti cetatenii au dreptul de a milita in mod activ sau de a demonstra impotriva unui lucru. Este in mod special important sa militezi pentru drepturile animalelor care nu isi pot sustine singure drepturile. Oamenii trebuie sa o faca pentru ele. Animalele, ca toti cei lipsiti de aparare, se bazeaza pe aceasta protectie." (Elfriede Jelinek, castigatorul premiului Nobel pentru literatura 2004)

Ar trebui ca activitatea organizatiilor care lupta pentru animale si care intotdeauna au actionat pasnic si conform legii sa fie impiedicata de sechestrarea materialelor lor?

Subsemnatul isi exprima adanca ingrjorare asupra a ceea ce pare a fi o incercare de a incrimina miscarea pentru drepturile animalelor si de a sufoca libertatea politica a celor care sunt implicati.


Source: Lista organizatiilor semnatare
Author: Renato Pichler

Link: Informatii in germana si engleza - Asociatia Impotriva Fabricilor de Animale (Verein Gegen Tierfabriken)

Date: 2008-06-25