Logo
European Vegetarian and Animal News Alliance (EVANA)
Select language:
en de fr pt es
it nl ro sl sq sv



Join us on
facebook logo
Facebook!





RSS all lang.

Donation to EVANA.

Interviu cu capitanul Paul Watson

'Noi plecam in Antartica pe 5 decembrie cu intentia sa facem tot ceea ce putem pentru a apara balenele de activitatile criminale ale flotei japoneze'

26 Noiembrie 2007

EVANA: Inca o data povestea se repeta. Vasele japoneze care vaneaza balene arata inca o data remarcabilul lor talent de a deranja comunitatea internationala si chiar de a mari recordul: in acest an intentioneaza sa ucida 1000 de balene, inclusiv 50 de balene cu cocoasa. Aceasta baie de sange urmeaza sa fie facuta in rezervatia balenelor din sudul oceanului. Chiar nu exista nicio legislatie pentru a opri asta?

Capitanul Watson: Aceasta operatiune este ilegala conform Legii Internationale a Conservarii. Vasele de vanatoare japoneze tintesc specii aflate in pericol de disparitie in Rezervatia Balenelor din Oceanele de Sud, violand moratoriul international in privinta vanatorii comerciale de balene. Guvernele lumii au puterea sa opreasca acest lucru, dar refuza sa actioneze. Australia ar putea sa opreasca vanatoarea de balene in teritoriul antartic australian. A intervenit impotriva pescarilor care practicau braconajul de dissostichus eleginoides din Patagonia, dar nu fac nimic contra vaselor japoneze care vaneaza balene. Normele departamentului de comert al Statelor Unite ale Americii ar impune sanctiuni economice Japoniei, dar ei aleg sa discrimineze in aplicarea legii.

EVANA: Stii cumva vreun motiv pentru care japonezii considera balenele si delfinii proprietatea lor pe care o pot distruge cand vor?

Capitanul Watson: Japonezii demonstreaza o aroganta incredibila si afirma o atitudine imperiala fata de resursele marii.

EVANA: Te-ai gandit cu siguranta mult la motivul pentru care Japonia insista sa creeze un dezgust international din ce in ce mai mare in fiecare an. Masacrul lor asupra marii nu aduce niciun avantaj economic, carnea fiind prea poluata pentru a fi mancata in mod sigur si mari parti ale comunitatii internationale incep sa se gandeasca de doua ori inainte sa cumpere bunuri japoneze. Care este in opinia ta motivatia?

Capitanul Watson: Ei au admis in mod liber ca industria vanatorii de balene nu este o necesitate economica. Ei au admis chiar ca este o chestiune de mandrie nationala. Ei spun ca au autoritatea absoluta de a exploata resursle marine in oceanele lumii si ca nici o alta natiune sau organizatie non-guvernamentala nu are dreptul sa le puna la indoiala activitatile.

EVANA: Cum se desfasoara urmarirea?

Capitanul Watson: Japonezii au diferite zone in care vaneaza in fiecare an. In acest an este zona delimitata la est de Marea Ross, mergand apoi spre Vest pana undeva sub Africa de Sud. Aceasta zona este cunoscuta ca Jarpa 4 si 5.

EVANA: Cine sunt cei care iau deciziile? Ce companii fac aceste executii?

Capitanul Watson: Flota japoneza este detinuta de Institutul pentru Cercetarea Cetaceelor care apartine la randul lui guvernului Japoniei. Anul trecut Nissui a renuntat la partea ei din flota de vanat dupa un boicot de succes impotriva "Sea Lord" (Noua Zeelenda) si Gortons (SUA), ambele companii detinute de Nissui. A inapoiat partea ei din flota guvernului Japoniei in schimbul unor scutiri de taxe. Yakuza (mafia japoneza) controleaza sindicatul care reprezinta echipajul vaselor de vanatoare si mentin presiunea pentru a continua operatiunea flotei pentru a mentine slujbele membrilor sindicatului.

EVANA: Este evident ca strategia voastra defensiva trebuie sa tina unele elemente surprize, dar este ceva ce ai putea sa ne spui despre planurile voastre de a opri vanatorii japonezi?

Capitanul Watson: Obiectivul nostru este de a sprijini legea conservarii internationale impotriva activitatilor ilegale ale flotei japoneze de vanatoare a balenelor. Din pacate nu putem divulga tacticile, dar putem spune ca ele sunt facute astfel incat sa nu produca leziuni fizice membrilor echipajelor.

EVANA: In ciuda protestului global, a pledarii, a presiunilor impotriva acestei vanatori, masacrul continua. Animale magnifice apartinand comunitatii mondiale sunt transformate in hamburgeri plini de otrava incat locul lor este intr-un loc pentru depozitarea deseurilor toxice si nu pe masa. O lamentabila comunitate internationala priveste de la o distanta sigura. Sea Shepherd ramane singurul aparator real al balenelor. Cum faceti fata responsabilitatii?

Capitanul Watson: Este dificil. Greenpeace refuza sa coopereze cu noi, dar primim o sustinere incredibila de la oamenii din Australia. Sustinerea noastra pe aceasta tema creste de la an la an. Continui sa sper ca fiecare an va fi ultimul. Acum va fi a patra perioada de sarbatori pe care am petrecut-o cu echipa mea in Antarctica, desi nu ne plangem: este una dintre cele mai frumoase si fascinante locuri de pe planeta.

EVANA: Ce tip de boicoturi, gasesti potrivite in aceasta situatie?

Capitanul Watson: Eu, personal, incerc sa boicotez fiecare produs japonez in masura in care pot. Cel mai eficient este de a boicota masinile japoneze. Cea mai buna tactica este sa comanzi o masina noua (in special un hibrid) si cateva saptamani mai tarziu sa anulezi comanda si sa invoci uciderea balenelor ca motiv. Suficient din asta si guvernul o sa primeasca mesajul.

EVANA: Ce ti-ar placea sa vezi ca fac politicienii preocupati pentru soarta balenelor?

Capitanul Watson: Raspunsul este simplu. Guvernele lumii ar trebui sa sustina, sa intareasca responsabilitatea lor de a sprijini legile internationale pentru conservare pe care s-au angajat sa le implementeze. Ei semneaza legile, ei trebuie sa actioneze conform acestor legi.

EVANA: Cum pot milioanele de oameni carora le pasa sa ajute?

Capitanul Watson: Fiecare persoana care vorbeste pentru balene contribuie la apararea lor. Ambasadele japoneze si norvegiene trebuie sa auda asta de la oameni constant. Oameni pot scrie, pot protesta, pot boicota produse si isi pot utiliza propriile abilitati, imaginatia si talentul pentru a sustine balenele.

EVANA: Exista o modalitate pentru a imbunatati cunostiintele publicului despre pericolul de disparitie al balenelor, despre cruzimea vanatorii acestora, despre pericolele carnii toxice?

Capitanul Watson: Mai multe actiuni, mai multa expunere, mai multa acoperire media, sa ii facem mai constienti.

EVANA: Balenele au fost in preajma cu mult timp inaintea oamenilor. Acum sunt vanate spre uitare, mor de foame, sunt otravite si habitatele lor sunt serios deranjate de un numar in crestere de spectatori ai balenelor... Pentru cat timp vor putea aceste specii sa reziste presiunii exercitate de oameni?

Capitanul Watson: In prezent traim in mijlocul a ceea ce paleontologul Richard Leakey a descris ca al saselea mare eveniment de extinctie de cand a aparut viata pe pamant. Vom pierde mai multe specii de plante si de animale in perioada 1980 si 2045 decat am pierdut in ultimii 65 de milioane de ani. Balenele sunt pe lista de specii pe care aroganta si ignoranta noastra le condamna. Ori luptam pentru a le apara ori le pierdem pentru totdeauna.

EVANA: Si acum o problema mai personala : Pentru multi ani tu ti-ai riscat viata pentru campanii pe care multi le considera cauze pierdute din cauza omniprezentei si atotputernicei lacomiei omenesti. Ce te face sa continui?

Capitanul Watson: Singurle cauze pentru care merita cu adevarat sa te lupti sunt cauzele pierdute. Facem ceea ce facem pentru ca este lucrul corect care trebuie facut. Nu ne putem concentra pe castigat sau pierdut, numai pentru a lupta pentru a castiga si uneori impotriva unor mize imposibile, dar cateodata singura solutie este solutia imposibila si pasiunea si dedicarea a activisitilor devotati poate triumfa impotriva mizelor imposibile.

EVANA: Specia umana isi distruge cu inversunare propriile temelii. Desi azi este o mare agitatie in privinta amenintarilor ecologice, este prea putina actiune, daca este. Vom fi noi capabili sa intoarcem roata in timp sa ne asiguram propria supravietuire? Si cum?

Capitanul Watson: Ori intoarcem roata, ori murim ca specie. Alegerea este colectiva si responsabilitatea este a speciei umane. Putem sa disparem din cauza ignorantei si arogantei noastre.

EVANA: Impartasesti speranta ca in viitorul nu foarte indepartat vom fi martorii unei schimbari in comportamentul uman fata de animale?

Capitanul Watson: Putem doar sa speram. Veganismul este o miscare care creste puternic in fiecare an. Imi amintesc cand nimeni nu stia ce este un vegan.

EVANA: Cateva remarci finale?

Capitanul Watson: Noi plecam in Antartica pe 5 decembrie cu intentia sa facem tot ceea ce putem pentru a apara balenele de activitatile criminale ale flotei japoneze.

Capitane Watson, iti multumim pentru acest interviu si iti dorim un imens succes!


Source: Sea Shepherd Conservation Society
Author: Herma Caelen a luat acest interviu in numele EVANA

Link: Embassies international - addresses and contacts
Link: European Vegetarian and Animal News Agency (EVANA)
Link: Japan Says Whaling Will Not Halt Despite Australia
Link: Video/Captain Paul Watson; founder and president of the Sea Shepherd Conservation Society. Here he shares his experiences in campaigns against the illegal whaling operations of the Russian and Icelandic whaling fleets....

Date: 2007-12-10

Share

Filter: 
1-13
2020-01-25
2014-01-22
Veganer Döner in Winterthur
Hier gibt es alles, was Veganer und Umsteiger begehren: vom Vegan-Döner bis zu Yams-Riesengarnelen und bunter Seife im Tortenformat.
2014-01-20
Restaurant Abyssinia
Le restaurant a ouvert il y a peu et offre des plats végétaliens à la carte.
2014-01-20
Le restaurant a ouvert il y a peu et offre des plats végétaliens à la carte.
2013-12-16
Étoiles à la cannelle
Gourmandise de fêtes 100% végétalien.
2013-12-16
Noël végétarien
Pensez aux animaux lors de la fête de l’amour
2013-12-16
Dr Laurence Froidevaux
2013-12-12
Schoggimousse
Zum Fest der Liebe auch an Tiere denken
2013-12-07
2013-12-04
Giftstoffe in tierischen Produkten
Das Bundesamt für Gesundheit (BAG) hat einen neuen Bericht zu den Schadstoffen in Lebensmitteln veröffentlicht.
2013-12-04
Telomere sind Enden der DNA, welche die Chromosomen in den Zellen schützen. Sie verkürzen sich im Laufe des Alters kontinuierlich. Man kann an ihrer Länge das Alter (oder Krankheitsanfälligkeit) ables
2013-12-04
Al Gore
Der Klimaaktivist, der mit seinem Dokumentarfilm "An Inconvenient Truth" über die Folgen des Klimawandels aufmerksam machte, sorgt erneut für Schlagzeilen
2013-10-30
Crème courge - marrons
Cadeaux maison de la cuisine automnale
1-13

For correspondents:
Username:

Password: