Logo
European Vegetarian and Animal News Alliance (EVANA)
Select language:
en de fr pt es
it nl ro sl sq sv



Join us on
facebook logo
Facebook!





RSS all lang.

Donation to EVANA.

EVU TALKS 2007: het vegetarische antwoord op de honger in de wereld

Verklaring van de Europese Vegetarische Unie

Na een debat over het probleem van honger in de wereld, wordt verklaard dat vegetarisme de mogelijkheid biedt om de toenemende dreiging aanzienlijk te verlichten.

Grote percentages voor de mens geschikt voedsel gebruiken als voeder voor veeteelt is onethisch en toont een flagrant gebrek aan solidariteit met zij die honger lijden.

Het bestaande tekort aan water wordt verergerd door de steeds toenemende hoeveelheden water die gebruikt worden voor de veeteelt, waardoor er minder overblijft voor gewassen.

Vleesproductie is niet economisch en kan enkel worden volgehouden dank zij enorme financiële subsidies, wat leidt sociale onrechtvaardigheid.

In het FAO rapport „Livestock’s Long Shadow” staat dat veeteelt reeds bijna 1/5 van de broeikasgassen produceert die verantwoordelijk zijn voor de opwarming van de aarde, wat droogte, mislukte oogsten en nog meer ontbering voor de arme bevolking teweegbrengt.

Het kunstmatige verlengen van de voedselketen die veroorzaakt wordt door het omzetten van graan naar vlees, is een gigantische verspilling van voorraden.

De Europese Vegetarische Unie vraagt dat:

• Nationale en internationale beleidsmakers stoppen met het subsidiëren van de productie van vlees en in de plaats daarvan investeert in duurzame hulpprogramma's
• Op vleesverpakkingen een waarschuwing komt die informatie geeft over de gevaarlijke effecten van veeteelt op het milieu en op de voedselveiligheid
• Internationale organisaties en agentschappen rekening houden met de voordelen van een vegetarische levenswijze bij het bepalen van hun toekomstige strategieën in de strijd tegen honger in de wereld

Een gezond leven zonder vlees is mogelijk, en is voordelig voor het milieu en zorgt voor een eerlijker verdeling van natuurlijke rijkdommen. Elk beleid dat beweert dat de consumptie van vlees de sociale norm moet zijn, wordt verworpen.

Wenen, 1 mei 2007

Renato Pichler
President
Europese Vegetarische Unie


Source: Europese Vegetarische Unie
Author: EVU

Link: List of endorsements

Date: 2007-05-13